Fosfaatwijzer

Berekeningen

De volgende prijzen zijn inbegrepen in de berekening:

  • energieprijs
  • eiwittoeslagprijs
  • regionale ophaalbijdrage van rundveedrijfmest
  • prijzen diervoeders

Hieronder leest u meer over de opbouw van de berekeningen.

 

 

Effect fosfaatboekhouding

De regionale fosfaatmestprijs per kg wordt vermenigvuldigd met het verschil van gemiddelde fosfor per productgroep (eiwit- of energierijk) verminderd met het fosfor van het geselecteerde product. Deze waarde wordt vermenigvuldigd met 2,29. Het dan verkregen effect fosfaatboekhouding per ton wordt gedeeld door het DS%. 

De uitkomst is het effect op de fosfaatboekhouding per ton product.

 

Effect voederwaarde

De VEM en DVE voederwaardeprijs inclusief verlies wordt verminderd met de marktprijs per ton. Het verkregen effect op de voederwaarde wordt gedeeld door het DS%.

De uitkomst is het effect voederwaarde per ton product.

 

Totaal effect

Het effect voederwaarde per ton wordt verminderd met het effect fosfaat boekhouding per ton. Het verkregen effect wordt gedeeld door het DS%.

De uitkomst is het totaalvoordeel effect voederwaarde per ton DS.

 

Regelmatig bekijken

Waarom zou u regelmatig het fosfaateffect van uw rantsoenonderdelen vergelijken? De reden is simpel; de energieprijs en eiwittoeslag prijs wijzigt regelmatig. Ook worden de ophaalbijdrage van rundveedrijfmest en diervoederprijzen regelmatig opnieuw vastgesteld. Vergelijk de fosfaateffecten daarom maandelijks om na te gaan of uw rantsoen nog steeds het meest voordelige fosfaateffect oplevert.


Postcode